pikavipit ja luottotiedotValitettavan useilla tuntuu nykyään olevan luottotiedot menneet. Maksuhäiriöitä kertyy monista eri syistä ja monille eri ikäluokille ja useissa eri tilanteissa oleville. Pikavippejä on syytetty usein siitä, että ne aiheuttavat huomattavan määrän luottotietohäiriöitä. Mutta vastoin yleisiä luuloja, pikavipit harvoin ovat syypää luottotietojen menetykseen. Eikä pikavippejä edes myönnetä luottotietonsa menettäneelle, vaikka useita sivustoja aiheesta löytyykin – mm. http://kulutusluottolainat.fi/

Suomen pienlainayhdistys julkaisi hiljattain 10 faktaa pikavipeistä, joista löytyy monia mielenkiintoisia juttuja. Myös lähteet on ilmoitettu, joten faktat ovat oikeasti faktoja eivätkä pelkästään markkinointikampanjaa. Ymmärrän hyvin miksi tarvettava tälläisille kampanjoille löytyy – pikavippejä mustamaalataan mediassa niin ahkerasti, että elantonsa pikavippiyrityksillä tienaavien on pakko jollain tavalla asiaan puuttua, ja edes hieman yrittää muuttaa ihmisten ajatuksia oikeampaan suuntaan.

Joka tapauksessa, faktoista kohta 7. koskee velkaongelmia. Velkaongelmien yleistymisestä iso osa laitetaan julkisuudessa pikavippien piikkiin ja tälläinen käsitys varmasti normaalilla ihmisellä asiasta onkin, media on saanut tälläisen viestin perille. Mutta todellisuudessa vain pieni osa maksuhäiriöistä johtuu ainoastaan tai osaksi vipeistä. Asikastieto.fi pitää kirjaa suomalaisten luottotiedoista, ja sieltä tutkimalla tilastoja vuonna 2011 marraskuun alkupuolella oli n. 330 tuhatta ihmistä rekisteröitynä maksuhäiriörekisterissä. Ja seuraavaksi fakta mitä harva osaa odottaa – AINOASTAAN ALLE 1%:lla maksuhäiriöt johtuivat pelkästään pikavippien perimisestä. Eli siis erittäin pieni osa, varsinkin verrattuna siihen, kuinka mediassa asiaa käsitellään ja tuodaan julki. Sitten jos lähdetään tarkastelemaan kuinka monella pikalainat olivat edes jonkinlaisena osana luottotietohäiriöitä, prosentit nousevat sentään hieman korkeammalle. n. 18 prosentilla oli vippejä sitten lisätaakkana aiheuttamassa maksuhäiriöitä. Tämäkään prosenttiluku ei mielestäni oikeuta aivan niin kovaan mediamylläkkään mitä pikavipit ovat tässä viime aikoina joutunut kestämään. Mielenkiintoista kuinka media ohjailee normi-ihmisten näkökantoja tekemällä otsikot sellaisiksi kuin haluavat, ei väliä onko otsikot täysin paikkansa pitäviä tai tuovatko ne kokonaiskuvan realistisesti esille.

Entäs sitten ilman luottotietoja lainan ottaminen?

Sitten jos etsitään syytä Suomalaisten velkaongelmiin, löydämme yllättävän ongelmalähteen. Pankit. Selkeästi suurimpana syynä erilaisiin maksuhäiriöihin ja velkataakkoihin olikin normaalien pankkien myöntämät lainat sekä kulutusluotot, ei pikalainat. Takuu-säätiöön tulleista yhteydenotoista ne olivat syynä 71 prosentissa tapauksista. Lähteenä tähän on käytetty oikeuspoliittista tutkimuslaitosta, joten voisi kuvitella tiedon olevan suhteellisen oikea. Miksi tästä ei sitten uutisoida? En tiedä vastausta, mutta mielestäni on ihmeellistä kuinka oikeat faktat eivät tunnu kiinnostavan mediaa laisinkaan, vaan uutiset luodaan ehkä jopa hieman poliittisen painostuksen perusteella sellaisiksi kuin halutaan.

Myöskin pienlainayhdistys ottaa kantaa pikavippien perinnästä aiheutuviin kuluihin. Monesti on kauhisteltu sitä, kuinka perinnästä aiheutuvat kulut ovat niin tai näin suuria ja minkälaista kiskontaa pikavippiyritykset ja heidän perintätoimistonsa harrastavat. Maksamatta jäänyt pikavippi ei kuitenkaan aiheuta ollenkaan sen suurempia kuluja tai seurauksia kuin muutkaan maksuvelvoitteet. Lainmukainen viivästyskorkoprosentti on nykyäään 8,5 prosenttia ja sama pätee myös pikavippeihin. Joten esimerkiksi 200€ laina kasvaa vuodessa korkoa 17 euroa. Tietysti perimiskustannukset ja oikeudenkäyntikulut ovat suhteellisen suuria, mikä on osana kauhistelua, mutta samanlaiset kulut ja kustannukset myös pankkien luotoissa on, jos ne jäävät maksamatta.

Joka tapauksessa mediassa asiaa on puitu monelta kantilta ja monilla erilaisilla lööpeillä. “vippiä tuhosivat elämäni” – tyyliset otsikot ovat tätä päivää, olivat ne sitten kuinka kaukana totuudesta tahansa. Helposti pikavipit tietysti ongelmia aiheuttavat, mutta niin aiheuttaa niin moni muukin asia.