kielletäänkö pikavipit?Paljon on puhetta siitä kuinka pikavipit mukamas kiellettäisiin kokonaan tai että rajoituksia tulisi. Tästä on ollut puhetta jo vaikka kuinka kauan, eikä ainakaan vielä mitään ole tapahtunut. Pikavippejä on tutkittu valtion asettaman työryhmän toimesta jo marraskuusta 2011, ja jonkinlaisia (ilmeisesti aika järjettömiä) ehdotuksia sieltä on tullutkin jo maalis/huhtikuussa tätä vuotta. Nämä rajoitukset kuitenkin tyrmättiin täysin pikavippiyritysten toimesta – rajoitukset ja korkokatot olivat aivan liian kovia ja niillä ehdoilla pikavippitoimintaa ei voida enään jatkaa.

Ongelma tälläisten rajoitusten täytäntöönpanossa on varmaankin se, että ei ole täysin selvää rikottaisiinko tälläisillä ehdoilla elinkeinovapautta ja niin ollen lakia. Voi olla että kyseisiä lakeja tullaan muuttamaan ja rajoitukset saadaan aikaiseksi, mutta mielestäni on täysin turhaa touhua yrittää rajoittaa pikavippejä tuolla tavalla. Vaikka media onkin nyt uutisoinut lähes joka viikko jotain negatiivista pikavipeistä, on kuitenkin tosiasia se, ettei pikavippien kieltäminen ole ratkaisu. Hiljattain iltalehdessä ollut uutinen pikavippihe**tistä oli kaikkea muuta kuin asiallinen tai faktoja sisällään pitävä. Tarinan päähenkilö kun oli hukannut kaikki rahansa valtion järjestämiin uhkapeleihin. Alta oli mennyt 200,000€ arvoinen asunto, päälle kulutusluottoja ja lainoja – tämän jälkeen vasta pikavipit olivat astuneet kuvaan. Miten tuosta nyt sitten saa väännettyä uutisen siihen malliin, että pikalainat olisivat olleet syypää asianomaisen “julmaan” kohtaloon? Itse en ainakaan keksi.

Vippejä joka tapauksessa valvotaan ja tutkitaan ahkerasti ja voi olla, että jotain asialle jossain vaiheessa tullaan tekemäänkin. Koska ja mitä, se jää nähtäväksi. Tarvii kuitenkin muistaa, että vipeillä rahoitetaan todella usein myös tuiki tärkeitä arkipäiväisiä asioita kuten ruokaa, lastentarvikkeita, pakollisia sähkö,vakuutus, jne. – laskuja sekä muuta erittäin tarpeellista. Pikavippien poistuminen markkinoilta tarkottaisi, että ihmisten olisi pakollista ottaa suurempia lainoja, mikä taas aiheuttaa vain entistä enemmän ongelmia. Huomioon täytyy ottaa myös se, että esimerkiksi pankit eivät tarjoa lainkaan pienlainoja – ainoastaa suuria kulutusluottoja.

Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi!